Cat de curata este apa pe care o bem de la robinet?

Apa din reteaua publica sau din fantana poate parea curata, sanatoasa. Uneori nu este asa. Afla mai jos ce curge in chiuvetele din Romania si cum poti testa calitatea apei.

Cat de curata este apa pe care o bem?

Consumul de apa potabila din Romania este preponderent de la robinet, din reteaua publica de apa sau de la propria sursa de apa. Majoritatea cetatenilor romani prefera pentru consum apa de la chiuveta pentru ca este accesibila in locuinte. Desi companiile producatoare de apa imbuteliata au intrat puternic pe piata romaneasca, inca suntem destui romani care mergem cu paharul la chiuveta atunci cand setea pune stapanire pe noi. Si nu este gresit ca avem obiceiul acesta, pentru ca majoritatea companiilor care vand apa imbuteliata folosesc aceeasi retea de apa pe care o folosim si noi acasa. Deci care este problema? Nici una pana in acest moment. Dar, pentru exista si un dar… cat de curata este apa pe care o bem de la robinet?

Companiile de apa le curata si nu prea.

In general ne bucuram de o apa curata, furnizata de catre companii de apa din toata tara. Din punct de vedere tehnic si medical, apa este verificata si testata, pentru a corespunde criteriilor de potabilitate. Ceea ce inseamna ca apa de la robinet nu contine impuritati, germeni, bacterii, iar nivelul de nitriti, nitrati si clor este in limitele legale. Majoritatea testelor de apa se fac la bazinele de apa, apoi aleatoriu in cateva puncte din fiecare localitate. In mod normal, aceste teste se realizeaza zilnic in laboratoare proprii sau partenere de catre specialisti avizati de Ministerul Sanatatii. Actele normative care guverneaza aceasta activitate sunt:

  • Legea 458 / 08.07.2002 republicata privind calitatea apei potabile
  • Legea 311 / 28.06.2004
  • HG 974 / 15.06.2004 – HG 342/04.06.2013 Norme de supraveghere, inspectie sanitara si monitorizare a calitatii apei potabile

Standardele de siguranta privind captarea apei si tratarea ei ofera doar o siguranta generala, eliminand strict ceea ce dauneaza grav sanatatii. Dar nu ofera si o calitate superioara, nici nu elimina in totalitate bacteriile sau clorul.

Poti, insa, sa beneficiezi de o apa de calitate direct de la robinet. Exista multiple modalitati prin care poti sa imbunatatesti calitatea apei, sa cresti nivelul pH-ului si sa elimini clorul. Dar intai, sa citim ce factori de risc se scurg prin apa de la robinet, factori care pot fi luati in considerare in cazul in care vreti sa filtrati sau purificati apa.

Riscuri de contaminare la apa din reteaua publica

Clor. Acest element chimic ne ajuta sa consumam apa potabila, fiind folosit pentru a omori bacteriile si virusii gasiti in apa netratata. Datorita proprietatii sale, este solubil in apa, dar in cantitati mari este daunator organismului uman. Pe termen lung, clorul poate afecta sanatatea celulelor. Ce mai trebuie sa stii despre clor? Clorul este absorbit imediat de catre organismul uman. Poti verifica cu usurinta folosind un tester de clor. In video-ul de mai jos, poti vedea cum sa faci acasa un test cu doua pahare de apa de la robinet:

Plumb. Intre bazinul de apa unde se trateaza apa si chiuveta ta, este un drum lung plin de tevi. Datorita coroziunii tevilor, plumbul patrunde in apa. In prezent, se fac putine teste asupra nivelului de plumb din apa. Cu toate acestea trebuie sa cunoastem faptul ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) permite un nivel maxim al concentratiei de plumb din apa de 0.01 mg/l. Plumbul poate influenta si pH-ul apei, micsorandu-i nivelul optim pentru consum. Atentie! Femeile gravide si fatul sunt cei mai expusi la plumb, putand afecta sistemul nervos, rinichiul si ficatul acestuia.

Riscuri de contaminare la apa din fantana

Nitratii. Contaminarea solului in urma fertilizatilor agricole este in atentia majoritatii institutiilor de sanatate din lume. Agricultura moderna a venit cu un risc nou asupra sanatatii umane. Daca legumele sunt salvate, nu le fel putem vorbi si despre apa. Nitratii sunt compusi chimici daunatori organismului uman. Deseori, patrund in panza freatica, reprezentand un risc pentru cei care folosesc apa din puturi forate in apropierea campurilor agricole. Limita de nitrati NO3 admisa in Romania si Uniunea Europeana este de maxim 50 mg/l pentru adulti si 10 mg/l pentru copiii pana cu varsta pana in 10 ani. Nitratii sunt deosebit de periculosi in special pentru nou nascuti. Sugacii care consuma apa cu nitrati pot muri subit, culoarea lor devenind albastra. De aici si numele: „moarte albastra” sau „sufocare albastra”.  Este important sa faceti teste asupra apelor din fantani sau puturi forate care alimenteaza cu apa potabila locuinta, cat si sa va instalati sisteme eficiente si profesioniste care filtreaza apa.

Alte riscuri. Panza freatica este supusa la numeroase pericole. Pe langa nitriti si nitrati, exista si alte substante care pot patrunde in panza freatica, iar de acolo in fantani sau puturi forate. Amintim de petrol si chiar substante folosite pentru depistarea rezervelor de gaz. De obicei, apa contaminata cu aceste substante este usor de observant, apa avand culoare galbuie sau miros. Consumul unei astfel de ape poate produce iritatii respiratorii, ale pielii sau poate dezvolta celule canceroase.

Cum te protejezi?

Exista numeroase sisteme de filtrare a apei care se monteaza direct la sursa din apa din locuinta. Conteaza sa il alegi pe cel potrivit cerintelor tale.

Filtre cu carbune. Recomandam instalarea unui sistem dublu de prefiltrare cu carbune activ sub toate chiuvetele. Astfel de dispozitive sunt usor de montat, iar microparticulele elimina atat clorul, cat si alte substante din apa. Sistemul de filtrare cu carbune activ este folosit si in industriile alimentare, chimice si farmaceutice.

Aparate de ionizare a apei. Aparatele produse de japonezi, care cresc nivelul de pH al apei, sunt extreme de utile si pentru purificarea apei. Cu un astfel de ionizator vei avea un triplu avantaj, pe langa curatarea apei, vei beneficia si de apa alcalina si apa acida.

Ce recomandam noi?

Va sfatuim sa folositi in continuare apa de la robinet, dar daca este posibil, sa aveti atat un aparat japonez de ionizare a apei, cat si un sistem dublu de prefiltrare a apei cu carbune activ, nu inainte de a face teste apei. Exista numeroase laboratoare de teste pentru apa in Romania, care va pot arata diversi indici (nitriti, nitrati, bacterii, etc.), dar puteti sa testati, cu ajutorul unor substante, nivelul de clor si nivelul pH al apei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *