Ce este pH-ul? Si cum influenteaza el organismul uman?

Termenul de „pH” se refera la „potentialul de hidrogen”, care este o unitate de masura a concentratiei ionului de hidrogen (H+). Scala pH-ului este cuprinsa intre 0 (zero) si 14. O solutie neutra are pH-ul 7. Scala pH-ului este logaritmica, deci o schimbare a unei unitati de pH implica o schimbare de 10 ori mai mare in concentratia de ioni de hidrogen. De exemplu un pH de 6 este de 10 ori mai acid decat pH-ul 7 si este de 100 de ori mai acid decat un pH de 8. Se constata astfel ca o simpla schimbare a pH-ului poate fi semnificativa.

Dr. Otto Warburg, castigator al Premiului Nobel in anul 1931, a aratat cum cancerul nu poate sa existe intr-un mediu alcalin bogat in oxigen. Cercetarile lui au aratat ca celulele infometate de oxigen isi schimba mecanismul de producere a energiei in anaerob si astfel sunt capabile sa supravietuiasca in mediul acid. Cele mai multe boli sunt puse pe seama lipsei de oxigen si acumularea de deseuri acide in organism.

Nivelul pH-uluiIn corpul uman pH-ul este vital – in special pH-ul sangelui. Limitele in care pH-ul din sange este considerat normal sunt intre 7,35 si 7,45. pH-ul sangelui este un indicator direct care arata cat oxigen este disponibil pentru celule. Sangele la un pH de 7,45 contine cu 65% mai mult oxigen decat pH-ul de 7,35. Lipsa oxigenului si acidoza metabolica rezultata este o componenta a fiecarei boli cunoscute. Sangele cu pH acid (7,35) este mai gros decat sangele cu un pH mai alcalin. Acidul este partial responsabil pentru formarea de cheaguri. Un pH mai acid inseamna un sange mai gros, care este mult mai dificil de pompat. Atat deshidratarea cat si sangele cu pH mai acid sunt astazi considerate cauzele hipertensiunii arteriale.

In ziua de astazi, corpurile umane si lichidele interstitiale sunt mai mai acide decat ar trebui. Acesta este rezultatul unei diete sarace (bogata in dulciuri, bauturi racoritoare, exces de proteine si carbohidrati rafinati), a deshidratarii, stresului si poluarii mediului inconjurator. Fiecare dintre acestea termina cresterea acidozei, care din pacate, contribuie la aparitia bolilor si la imbatranirea prematura. Pe langa consecintele mentionate, acidoza reduce abilitatea corpului de a asimila mineralele si elementele nutritive necesare. Conform explicatiilor medicale, acidoza creste aciditatea din sange si reduce alcalinitatea sa. Se reduce de asemenea productia de energie si se incetineste regenerarea celulara. Acidoza mai este responsabila si pentru intarirea peretilor arteriali, ceea ce ne face mai susceptibili la oboseala si boli. Intr-un corp foarte acid, mentinerea pH-ului sangelui este foarte dificila. Unoeri corpul nu are alta sansa decat sa sustraga mineralele alcaline din diferite organe si alte tesuturi cum ar fi oasele si dintii.

Cand apa este ionizata, mineralele alcaline (cu incarcatura pozitiva) sunt atrase de incarcatura negativa a ionului hidroxil (OH-) si sunt concentrate intr-o parte a camerei de ionizare, producand ceea ce este cunoscut sub numele de apa alcalina. Atunci cand bem apa alcalina ne suplimentam din abundenta cu minerale care ajuta la neutralizarea deseurilor acide din corpul nostru.

De asemenea, apa alcalina contine mai mult oxigen. La un pH de 7 apa are o concentratie egala de ioni pozitivi de hidrogen (H+) si ioni  negativi de hidroxil (OH-). Odata cu cresterea pH-ului, creste si concentratia de ioni negativi de hidroxil. Cand bem apa alcalina, bem apa cu mai mult oxigen –  nu sub forma de O2 ci sub forma de OH- care este stabilizat datorita combinarii cu un mineral alcalin. Odata ajunsi in corp, doi ioni de hidroxil pot forma o molecula de apa (H2O) si sa puna la dispozitie un atom de oxigen.

     Reactia chimica ce produce acidul din stomac:
      NaCl            +            H2O            +            CO2            =            HCl            +            NaHCO3
(sare)                         (apa)          (bioxid de carbon)  (acid clorhidric)  (bicarbonat de sodiu)

Una dintre intrebarile cele mai banale pe care oamenii o pun cand beau apa alcalina este:

„Poate aceasta  apa sa neutralizeze acidul din stomacul meu?”

Raspunsul este foarte simplu. In esenta, celulele din peretele stomacului produc acid clorhidric (HCl) in functie de necesitati. Cand bem sau mancam, pH-ul in stomac devina mai alcalin. Cresterea pH-ului stimuleaza secretia de HCl pentru a aduce pH-ul stomacului la starea normala pentru digestie. Cand bem apa alcalina, mai mult acid clorhidric se va secreta pentru a mentine pH-ul normal al stomacului. Interesant este ca in urma reactiei se produc bicarbonatii – tampon alcalin necesar pentru balansarea pH-ului sangelui. Reactia foloseste CO2, H2O sis are (NaCl, KCl) si rezultatul este HCl in stomac si bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) care intra in fluxul sanguin.

Pe masura ce imbatranim, pierdem bicarbonatii, tampon alcalin din sange, astfel crescand aciditatea. Tot ce facem ca sa suplimentam capacitatea de tamponare alcalina a sangelui va ajuta sa neutralizeze aciditatea din corp si sa incetineasca aparitia bolilor si imbatranirii.

Fiind vorba de pH, persoana care bea apa alcalina va beneficia de urmatoarele:

  • Apa alcalina asigura o abundenta de minerale alcaline care sunt necesare in neutralizarea deseurilor acide din tesuturi si sange. Aceasta abundenta de minerale alcaline va impiedica extragerea lor din oase, organe, tesuturi si dinti;
  • Apa alcalina este capabila sa transporte mai mult oxigen sub forma ionului de hidroxil;
  • A bea apa alcalina (in special cu 30 de minute inainte de masa) inseamna ca stimulezi productia de acid clorhidric, care ajuta la digestia si asimilarea nutrientilor. Cei mai multi oameni peste varsta de 41 de ani nu mai produc destul HCl in stomac pentru o digestie optima

Pentru a demonstra cele de mai sus, va invitam in Brasov la o prezentare a nivelului pH din apa, dar si din sucuri sau alte lichide pe care puteti sa le aduceti voi! Prezentarile se organizeaza periodic la sediu, prin inscriere la telefon 0766 964 448 sau la adresa de e-mail contact@distribuitor-apa.ro cu mentiunea „Pentru demonstratia pH-ului”.