Adevarul despre apa imbuteliata

Industria dezvoltata in jurul apei imbuteliate a luat o amploare imensa in Romania in ultimii 10 ani. Putem observa cu usurinta in fiecare magazin si hypermarket rafturi pline cu zeci de sortimente de apa plata, cu sau fara arome, cu pH ridicat sau pet-uri de apa plata cu pretul sub 1 leu. Cert este ca avem de unde alege atunci cand ne este sete si intram intr-un magazin. Dar este si sanatos sa consumam apa imbuteliata?

Efecte apa imbuteliata

4 adevaruri despre apa imbuteliata

Atunci cand credem ca este rentabil, dar si mai sanatos sa consumam apa imbuteliata fata de cea de la robinet, trebuie sa ne gandim de doua ori inainte sa consumam o astfel de apa. Mai jos puteti sa cititi patru adevaruri despre apa imbuteliata, mai putin stiute, dar care vor avea puterea sa va schimbe perceptia despre industria apei imbuteliate.

1. Apa imbuteliata polueaza mediul inconjurator

Da, ati citit corect. Apa imbuteliata afecteaza ecosistemul planetei intr-un ritm alarmant. Oriunde mergem in Romania, putem observa sticle de plastic la marginea drumurilor, pe trotuare, langa lacuri, pe plaja, in padure sau prin munti. Aceste ambalaje de plastic sunt revoltator de prezente peste tot.

National Geographic  a realizat un studiu global in acest sens, pentru ca problema apei imbuteliate nu este doar in Romania, este o “boala” care afecteaza intreaga planeta. Potrivit celebrei institutii media: “apa imbuteliata este o pacoste pentru mediul inconjurator”. In Statele Unite ale Americii, cetatenii americani consuma peste 50 de milioane de sticle cu apa plata. Problema majora a acestor recipiente este lipsa reciclarii lor. Majoritatea oamenilor prefera sa le arunce, in loc sa le recicleze, iar la aceasta se mai adauga si transportul baxurilor cu apa plata si mentinerea lor la o temperatura cat mai mica, ceea ce inseamna un consum mare de combustibil, care ne ofera, bineinteles, celebrele gaze cu efect de sera.

Se spune ca aruncam plastic intr-un an ce poate inconjura planeta de patru ori. Iar plasticul are nevoie de 1000 de ani pentru a se degrada.

Apa imbuteliata polueaza

2. Poate provoca probleme de sanatate

Majoritatea recipientelor de plastic in care este imbuteliata apa plata sau minerala, sunt de cele mai multe ori produse din plastic de calitate slaba, care afecteaza corpul uman. Chimicale toxice precum Bisfenol-A ies din ambalaj si patrund in organismul nostru. Asigurati-va ca atunci cand consumati lichide, sa o faceti din recipiente produse dupa tehnologie moderna, care nu contin BPA (Bisfenol-A). Un astfel de recipient pentru apa este Sticla Kangen de 1L.

3. Apa imbuteliata nu este mai sanatoasa decat cea de la robinet

Organizatia americana pentru protejarea mediului inconjurator, Environmental Working Group (EWG), a atras atentia de nenumarate ori asupra apei imbuteliate. Studiile lor au demonstrat ca apa imbuteliata nu este mai sanatoasa sau mai curata decat apa de la robinet. Din contra, apa de la robinet beneficiaza de mai multe teste decat apa vanduta in magazine.

4. Apa plata imbuteliata este, in cele mai multe cazuri, apa purificata de la robinet

Daca crezi ca apa plata ieftina pe care o cumperi din supermarket este o apa sanatoasa provenita de la un izvor montan, citeste ambalajul si gandeste-te de doua ori. Majoritatea companiilor din Romania vand apa plata provenita chiar de la robinet. Tot ce fac aceste companii, este sa o treaca printr-un proces de purificare si sa o ambaleze in recipiente din plastic ieftin. Nu este mai sanatoasa ori ori mai alcalina, proprietatile apei fiind aceleasi cu cele pe care le poti consuma direct de la robinet.

Te gandesti sa renunti la apa plata imbuteliata? Afla ca iti poti monta aparate de purificat si ionizat apa, care se conecteaza direct la sursa de apa din fiecare locuinta. Este vorba de aparatele Enagic Inc. care folosesc tehnologie japoneza de imbogatire a pH-ului apei, oferind consumatorilor o apa alcalina cu pH intre 8,5 si 9,5. Traieste sanatos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *